Merkelová: Moja vláda je najúspešnejšia od znovuzjednotenia Nemecka

04.12.2012 Celý región

Hannover 4. decembra (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes na zjazde svojej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) varovala, že kríza v eurozóne ešte ani zďaleka nie je zažehnaná.

Desať mesiacov pred parlamentnými voľbami v Nemecku tiež vyslovila presvedčenie, že práve jej vláda predstavuje najlepšiu alternatívu pre nepokojné obdobie krízy v Európe. Svoj koaličný kabinet pritom označila za najúspešnejší od znovuzjednotenia Nemecka v roku 1990.

"Vyviedli sme Nemecko z krízy silnejšie, než do nej vstúpilo," vyhlásila kancelárka, pričom poukázala na rast nemeckej ekonomiky, zníženie nezamestnanosti a rozpočtového deficitu krajiny.

Podľa jej slov sa podarilo dosiahnuť určitý pokrok pri riešení krízy aj v rámci eurozóny, a to poskytnutím pomoci zadlženým krajinám a presadzovaním prísnych úsporných a reformných opatrení.

Opatrnosť je podľa Merkelovej potrebná

Merkelová však zdôraznila, že v tomto smere je stále potrebná opatrnosť. Cieľom protikrízových opatrení podľa nej nemá byť len samotná záchrana eura, ale aj jeho posilnenie.

Vo svojom vystúpení tiež zdôraznila, že Európa si v súťaži s nastupujúcimi ekonomickými gigantmi, ako sú Čína a India, musí zachovať svoj vplyv vo svete, prosperitu i demokratické hodnoty. "To je herkulovská úloha našej doby a našej generácie," konštatovala kancelárka.

Približne 1000 delegátov dvojdňového zjazdu CDU v Hannoveri by podľa očakávaní malo bez problémov potvrdiť Merkelovú na poste líderky strany na siedme funkčné obdobie. Jej dnešný prejav odmenili stranícky kolegovia niekoľkominútovým aplauzom.

Merkelovú potvrdili na čele CDU

Angelu Merkelovú dnes podľa očakávaní opätovne zvolili za predsedníčku vládnucej konzervatívnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU).

Merkelovú pri jej v poradí už siedmom zvolení za šéfku strany podporilo rekordných 97,94 percenta delegátov straníckeho zjazdu v Hannoveri, čo je jasný znak toho, že CDU stojí jednotne za ňou pred budúcoročnými spolkovými voľbami.

Dosiaľ najlepší výsledok v straníckych voľbách dosiahla Merkelová pri svojom prvom zvolení v roku 2000, keď jej dalo hlasy 95,94 percenta delegátov, uviedla agentúra DPA.

"Tí, ktorí ma poznajú, vedia, že ma to dojalo," povedala 58-ročná kancelárka delegátom po oznámení výsledkov hlasovania. "Chcem vám poďakovať z dôveru," citovala ju agentúra Reuters.
 

Vyberte región